Mom-day #deel9

De winter is nog niet voorbij in ons mooie kikkerlandje! Net toen we dachten dat Mama Natuur ons een harde winter had bespaard, bedacht ze zich toch nog om ons een koude winter te geven. Maar he alles is beter dan hele dagen in de regen zitten, toch?!

Maar bij dit frisse weer horen natuurlijk ook snotneuzen en hoestbuien, duh. En laten wij alle drie thuis daar nou flink last van hebben. Voor ons volwassenen is het vervelend, maar we kunnen er goed mee om gaan. We snuiten onze neus, nemen een pijnstiller, we kleden ons wat dikker zodra we het koud krijgen en nemen een lekkere warme kop thee.
Maar een klein kind kan dat allemaal niet zelf doen. Ons zoontje is sinds een paar dagen flink verkouden en heeft daarbij ook nog keelpijn, de arme scheet. Hij hoest en is erg huilerig. Mijn hart breekt gewoon telkens als hij weer moet hoesten en ervan moet huilen, omdat zijn keeltje pijn doet. Hij slaapt ook slecht vanwege het hoesten. Gelukkig is hij nog wel vrolijk en er komen nog veel lachjes tussen het hoesten door. Hij speelt lekker met zijn speelgoed en loopt heerlijk door het huis rond. Af en toe krijg ik een lekkere knuffel van hem en wilt hij even tegen me aan liggen of bij mij op schoot kruipen. Heerlijk dat soort momentjes en daar geniet ik dan ook super veel van.
 Maar wat kan je doen om het je kindje wat aangenamer te maken tijdens een verkoudheid of griep?
  • Zorg voor een aangename temperatuur in huis. Meestal is 19-20 graden een goede temperatuur
  • Kleed je kindje goed aan. Een rompertje met lange mouwen, truitje, broekje en sokken. Als je kind koorts heeft, kleed hem/haar dan niet al te warm aan.
  • Een zetpil geven is soms geen overbodige luxe. Je kind kan er echt baat bij hebben. Lees goed de bijsluiter voor gebruik. Vaak helpt het wel om je kind voor het slapen gaan een zetpilletje te geven, zodat hij/zij goed de nacht door komt en hij/zij goed tot rust kan komen.
  • Laat je kind goed drinken. Drinken is heel belangrijk als je kind zich niet lekker voelt. Eten zal je kind wat meer laten staan, maar dat halen ze later wel weer in, het is vooral belangrijk dat ze goed drinken. Tijdens ziek zijn heeft je lichaam extra veel vocht nodig. Je kan je kind lauwe, slappe thee geven en gewoon water.
Deze twee soorten thee zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen en bevatten geen theïne. Het heeft een lekkere fruitige smaak en is daarom zeer geschikt voor kinderen.

  • Meestal heeft je kind niet zoveel zin in vast voedsel tijdens dit soort dagen. Dan is pap de redder in noot. Je kan een beetje pap door de fles melk doen, of wat pap in een schoteltje. Het vloeibaar en erg voedzaam, dus je kind krijgt nog wel wat voedingsstoffen binnen.
  • Laat je kind lekker spelen. Laat je kind gewoon lekker zijn ding doen.
  • Geef je kind extra aandacht en liefde, geef hem/haar een extra kus en knuffel. Spendeer wat extra tijd met ze. Dat doet ze goed.
Is je kind langer dan drie dagen ziek, is je kind niet zichzelf meer, wilt niet meer drinken en eten, bel dan gelijk de huisarts. Ook als je kind 40 graden koorts heeft of meer, kun je beter even de huisarts of als het al laat is, de huisartsenpost bellen. Je kan beter te vaak bellen, dan helemaal niet en telkens twijfelen.
Heb jij nog extra tips die je gebruikt als je kindje ziek is? Laat het me weten!
Liefs Sophia

2 gedachten over “Mom-day #deel9”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *